Het wandelnetwerk Kempense Kolonies brengt een mix van natuur, erfgoed en verhalen, door de voormalige landlopers kolonies Merksplas en Wortel.
Samen met vijf Nederlandse Koloniën stonden ze aan de wieg van het moderne denken over armoedezorg en het geloof in een maakbare samenleving.
In 1823 arriveerden de eerste behoeftige gezinnen in de Vrije Kolonie van Wortel. Twee jaar later gingen 'beroepsbedelaars' verplicht aan de slag in de Onvrije Kolonie van Merksplas.
Het ging om een vooruitstrevend en grootschalig sociaal experiment: de landlopers zetten de woeste grond om in een rijk en afwisselend landschap. De kaarsrechte dreven waarin je stapt, weerspiegelen de tucht en de orde die er vroeger heersten. Beide Koloniën - samen ruim 1000 ha - zijn intussen als landschap beschermd, de meeste gebouwen als monument.
Geniet tijdens je wandeling van het uitbundige groen, de rust - Wortel-Kolonie is een officieel stiltegebied - en de vele fotogenieke plaatjes, zoals een schaapherder met zijn kudde.
Andere aanraders langs het wandelnetwerk Kempense Kolonies? De riviervalleien van Mark en Merkske, het stemmige begijnhof in Hoogstraten en de karaktervolle dorpjes in het grensgebied met Nederland.
Wandelnetwerk Kempense Kolonies, dat is :
435 kilometer wandelen in de gemeenten Baarle, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel en Turnhout.
De naam Kempense Kolonies verwijst naar de voormalige landloperskolonies in Merksplas en Hoogstraten ( Wortel). De twee domeinen serveren tegenwoordig een unieke mix van sociale geschiedenis, erfgoed en natuur.
Stap binnen in het bezoekerscentrum Kolonie 5-7 en beleef het verhaal van arme voorouders die hier woonden en werkten, en vrijwillig of niet, deelnamen aan een vooruitstrevend sociaal experiment ( begin 19de eeuw).
Wortel Kolonie is nu ook UNESCO WERELDERFGOED ( sinds 2021 )
aanraders zijn : een bezoek aan de bezienswaardigheden in Turnhout, het begijnhof van Hoogstraten, de historische kleiputten in Beerse,.....